Al·lergia a les proteines de la llet de vaca

La llet de vaca és l’al·lergogen més freqüentment responsable d’al·lèrgia alimentària en el lactant. L’al·lèrgia a les PLV és una resposta exagerada del sistema immunitari enfront de la ingesta de llet de vaca i derivats que contenen els al·lergògens (betalactoglobulina, alfalactoalbúmina, seroalbúmina, gammaglobulina i caseïna)
La sensibilització a les PLV es pot produir precoçment a través de la lactància materna. Els lactants sensibilitzats solen reaccionar en la primera ingesta.

Els símptomes es manifesten en el 1r mes de vida, de vegades amb la primera presa de llet, en forma de urticària, vòmits, diarrea, dermatitis atòpica i en casos greus anafilaxia.
La sensibilització a les PLV sol desaparèixer, però no sempre. Es considera un índex de mal pronòstic la persistència de reactivitat clínica després dels 5 anys d’edat.

Alimentació:

  • Eliminar de la dieta la llet de vaca i derivats làctics: iogurt, flam, natilles, quallada, nata, crema de llet, arròs amb llet, etc.
  • No prendre formatge ni llet d’altres espècies: cabra, ovella, búfala (mozzarella)
  • Llegir atentament les etiquetes dels aliments, dins d’una mateixa categoria uns poden portar proteïnes de llet de vaca i uns altres no. A més, productes etiquetats com “no lactis” contenen amb freqüència caseïnat sòdic.
  • Les PLV poden figurar en les etiquetes dels aliments com:

Caseïnat de sodi

Caseïnat de calci

Caseïnat potàssic

Caseïnat magnèsic

Hidrolitzat proteic

Àcid làctic

Caseïna

Sèrum làctic

H4511 (caseïnat càlcic)

H4512 (caseïnat sòdic)

Lactoalbúmina

Lactaglobulina

Aliments que poden contenir proteïnes de llet de vaca:

  • salses (beixamel)
  • gelats cremosos, caramels
  • fiambres, embotits, patés, pernil dolç, salsitxes Frankfurt
  • productes de pastisseria i brioixeria: pa de motlle, pa de Viena, pa de llet, bescuits, magdalenes, galetes, pastissos
  • tonyina enllaunada (conté caseïna)

Nens altament sensibilitzats poden presentar excepcionalment reacció al·lèrgica en relació amb productes que continguin lactosa contaminada per la proteïna d’origen.

Fórmules alternatives a la llet de vaca:

  • fórmules amb hidrolitzats de PLV
  • fórmules a força de soia
  • fórmules elementals

S’aconsella retardar la introducció d’aliments al·lergénics:
Rovell d’ou: 18 mesos
Clara d’ou: 2 anys
Peix: 18 mesos
Vedella: >1 any

Descarregueu-vos aquesta informació en format pdf

Veieu aquí les pautes d’intolerància a la proteina de la llet de vaca

Elaborat per l’EAP Can Bou

Etiquetada amb: , , , , , ,

Vols dir alguna cosa?